Sote-uudistus ei saa johtaa verotuksen kiristymiseen

Julkaistu sanomalehti Kalevassa 17.1.2022

Aluevaaleissa valitaan päättäjät uudistamaan sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluita. Kyse on valtakunnallisesti 20 miljardin veroeuron potista, joten ei ole merkityksetöntä, ketkä näistä asioista ovat päättämässä. Vaikka et itse juuri tässä elämäntilanteessa välttämättä tarvitse julkisia terveyspalveluita, osallistut kuitenkin niiden rahoittamiseen. Siksi äänestäminen on tärkeää.

Historian ensimmäisissä aluevaaleissa on kyse siitä, pääsevätkö suomalaiset jatkossa sujuvammin ja nopeammin hoitoon jonottamisen sijaan. Vaaleissa on myös kyse siitä, riittävätkö rajalliset resurssit Suomen ikääntyvän väestön palveluiden rahoittamiseen.

Ääni kokoomukselle on näissäkin vaaleissa ääni vastuulliselle taloudenpidolle. Me emme halua, että hyvinvointialueen holtittomasti hoidetun talouden takia pohjoispohjalaisten palvelut kärsivät, suomalaisten verotus kiristyy tai valtion velkaantuminen kiihtyy. Siksi palvelut on uudistettava 2020-luvulle. On otettava käyttöön nykyteknologian mahdollistamat digitaaliset etävastaanotot ja liikkuvat sote-palvelut.

Yritykset ja järjestöt on syytä ottaa mukaan, sillä niissä syntyvät yleensä parhaat innovaatiot laadukkaampien ja kustannustehokkaampien palveluiden aikaansaamiseksi. Useat sote-yritykset ovat jo kehittäneet edistyksellisiä digitaalisia palveluita. Ei ole väliä, mikä organisaatio palveluja tuottaa. Tärkeintä on, että ihmiset pääsevät sujuvasti hoitoon. Ideologiseen monituottajuuden vastustamiseen meillä ei ole varaa.

Ääni kokoomukselle on myös ääni maakuntaveroa vastaan. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johtamassa valtiovarainministeriössä valmistellaan parhaillaan uuden veron käyttöönottoa. Asiaa selvittäneen maakuntaverokomitean ja useiden asiantuntijoiden mukaan uusi verotaso nostaisi sekä Suomen kokonaisveroastetta että erityisesti suomalaisten palkansaajien ja eläkeläisten verotusta, sillä vero perittäisiin ansiotuloista.

Sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita ovat jo vuosia olleet sosiaali- ja terveyspalveluiden sujuvuuden parantaminen sekä sote-kustannusten nopean kasvun hillitseminen. Jos maakuntavero otetaan käyttöön, tavoitteista jälkimmäinen uhkaa romuttua. Maakuntaveron sijaan hyvinvointialueet kaipaavat raikkaita ajatuksia palveluiden uudistamiseksi sekä vastuullista taloudenpitoa.

Niilo Heinonen (kok.)

kaupunginvaltuutettu, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, aluevaaliehdokas, Oulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *