Valtuustoaloite: Raksilan lukiosta yrittäjyyspainotteinen

Oulun kaupunginvaltuuston kokous 16.4.2018

Oulussa on tilausta laaja-alaisesti yrittäjyysopintoja tarjoavalle lukiolle. Tämän roolin voisi sisällyttää uuden Raksilan lukion profiiliin. Alkuun yrittäjyysopintojen painotus voisi näkyä muun muassa kurssitarjottimessa työelämä- ja liiketoimintavalmiuksiin tähtäävinä opintoina. Pidemmällä tähtäimellä lukio voisi tavoitella erityislukion asemaa.

Oulun kaupungilla tällä hetkellä kolme erityislukiota: Madetojan musiikkilukio, Kastellin lukio (urheilulukiolinja) sekä Oulun Lyseon lukio (International Baccalaureate (IB) -ohjelma). Erityislukiot painottavat yhtä tai useampaa oppiainetta tai opintokokonaisuutta. Ne voivat poiketa lukiokoulutuksen säännöksistä ja määräyksistä, kuten tuntijaosta.

Myös muilla kaupungin lukioilla on painotuksia (ilman erityislukion asemaa): esimerkiksi Oulun Suomalaisen yhteiskoulun lukio painottaa laaja-alaista taidekasvatusta ja Haukiputaan lukio kansainvälisyyskasvatusta. Lisäksi Oulunsalon lukiossa voi suorittaa yrittäjyysopintoja 2-3 kurssia Nuori yrittäjyys (NY) -koulutusohjelman puitteissa.

Painotuksen määrittäminen tukisi perustettavan Raksilan lukion vetovoimaisuutta. Lisäksi se laajentaisi oululaisten nuorten valinnanmahdollisuuksia lukio-opinnoissa. Yrittäjyysopintojen vahvistaminen palvelee myös erinomaisesti Oulun uuden kaupunkistrategian toteutumista.

Me allekirjoittaneet esitämme, että uuden Raksilan lukion painopistealueeksi määritellään yrittäjyys-, työelämä- ja liiketoimintavalmiuksien tarjoaminen, joka näkyy muun muassa opetussuunnitelmassa, kurssitarjottimessa sekä lukion markkinoinnissa.

Niilo Heinonen (kok.) ja muut allekirjoittaneet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *