Autopaikkanormin keventäminen norminpurkua parhaimmillaan!

Julkaistu Kalevassa 11.3.2018

Oulun autopaikkanormin päivittämistä käsiteltiin yhdyskuntalautakunnassa tiistaina 27.2., mutta päätöksentekoa lykättiin seuraavaan kokoukseen. Lopullisen päätöksen normista tekee kaupunginhallitus kevään aikana.

Autopaikkanormilla määritellään, kuinka monta autopaikkaa uuteen rakennukseen on vähintään rakennettava kerrosalaneliöitä tai asuntoja kohden. Normi voi esimerkiksi velvoittaa rakentamaan yhden autopaikan 100 kerrosalaneliömetriä tai asuntoa kohden. Normi määrää vain minimin – ylärajaa autopaikkojen määrälle ei ole. Mikäli kysyntää on, paikkoja voi rakentaa niin paljon kuin rakennusoikeus ja tontin koko antavat myöten.

Autopaikkojen rakentaminen ei ole halpaa puuhaa. Esimerkiksi kustannus yhtä kellariautopaikkaa kohden voi nousta helposti 40 000 – 50 000 euroon. Tiukka normi eli edellytys rakentaa suuri määrä pysäköintiä voi johtaa tilanteisiin, jossa rakennuttaja joutuu rakentamaan autopaikkoja, joille ei ole kysyntää.

Usein autopaikkojen kustannuksia joudutaankin jyvittämään asuntojen hintoihin, sillä pysäköintipaikat eivät aina mene kaupaksi hintaan, joka kattaisi kaikki kustannukset. Näin myös autopaikattomat asukkaat joutuvat maksamaan asunnon hinnassa tai vuokrassa pysäköintipaikkojen rakentamisesta aiheutuvia kustannuksia.

”Kuntatasolla autopaikkanormi on yksi haitallisimpia rakentamiseen liittyviä normeja.”

Kuntatasolla autopaikkanormi on yksi haitallisimpia rakentamiseen liittyviä normeja. Pahimmillaan se nostaa asumisen hintaa sekä estää tai hidastaa täydennysrakentamisen investointeja. Sillä on myös paikoitellen taipumus tukea yksityisautoilijoita autottomien kuntalaisten kustannuksella. Normia olisikin perusteltua keventää merkittävästi – tai jopa poistaa kokonaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on esittänyt, että erityisesti suurilla kaupunkiseuduilla autopaikkanormia kevennettäisiin merkittävästi. Täydennysrakentamisen osalta eduskuntaryhmä olisi valmis luopumaan autopaikkanormista kokonaan. Oulussa rakentamisen painopiste on tällä hetkellä nimenomaa täydennysrakentamisessa.

Myös Keskusta on äänekkäästi peräänkuuluttanut norminpurkutalkoita. Nyt olisi erinomainen mahdollisuus siihen.

Niilo Heinonen
Yhdyskuntalautakunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu (kok.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *