Aluevaalit 2022

Hei,

Olen Niilo Heinonen, 27-vuotias toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteeri. Valtuuston lisäksi vaikutan kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtajana ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston jäsenenä. Olen ehdolla aluevaaleissa tammikuussa 2022. Voit lukea lisää minusta täältä.

Määrittelen itseni arvo- ja talousliberaaliksi, jolle tärkeimpiä arvoja politiikassa ovat vapaus, sivistys ja kestävä kehitys. Haluan olla rakentamassa Suomea, jossa jokaisella on mahdollisuus rakentaa parempaa tulevaisuutta lähtökohdista riippumatta. Siksi toimin nimenomaan kokoomuksessa. Arvoistani ja periaatteistani voit lukea lisää täältä.


Mistä aluevaaleissa on kyse?

Historian ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan päättäjät uudistamaan Pohjois-Pohjanmaan sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluita. Ei ole samantekevää, ketkä näistä asioista päättävät.

Ensimmäisissä aluevaaleissa on kyse siitä, pääsevätkö ihmiset jatkossa entistä sujuvammin hoitoon ja riittävätkö rajalliset resurssit Suomen ikääntyvän väestön palvelutarpeisiin. Näissä vaaleissa on myös kyse siitä, uskalletaanko palveluita uudistaa laadun parantamiseksi ja kustannusten kasvun hillitsemiseksi.

Ensimmäisiin aluevaltuustoihin tarvitaan tuoreiden kasvojen lisäksi kokeneita ja näkemyksellisiä päättäjiä. Toisen kauden kaupunginvaltuutettuna ja kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtajana tunnen päätöksenteon kiemurat. Työni kautta olen seurannut sote-uudistuksen etenemistä eduskunnassa.


Miten voin äänestää?

Minua voit äänestää Oulussa ja muualla Pohjois-Pohjanmaalla. Aluevaalien ennakkoäänestys järjestetään 12.-18.2022. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022. Ennakkoäänestäminen onnistuu kaikkialla Suomessa. Jos äänestämisen jättää varsinaiseen vaalipäivään, on hakeuduttava oman asuinalueen äänestyspisteelle. Äänestyspaikat löydät täältä.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue muodostuu Alavieskan, Haapajärven, Haapaveden, Hailuodon, Iin, Kalajoen, Kempeleen, Kuusamon, Kärsämäen, Limingan, Lumijoen, Merijärven, Muhoksen, Nivalan, Oulaisten, Oulun, Pudasjärven, Pyhäjoen, Pyhäjärven, Pyhännän, Raahen, Reisjärven, Sievin, Siikajoen, Siikalatvan, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven, Vaalan ja Ylivieskan kunnista.

Voit lukea lisää aluevaaleista täältä.


Miten uudistaisin hyvinvointialueen palveluita?

En pidä vaalilupausten antamisesta, sillä mielestäni päätöksiä on aina kyettävä punnitsemaan asiantuntijoiden tekemän valmistelun ja faktatiedon pohjalta. Olisi mahdotonta, että minulla olisi etukäteen kaikki faktat seuraavan neljän vuoden aikana eteen tulevista päätöksistä. 

Jotain ehdokkaan on kuitenkin kerrottava tavoitteistaan. Olen tiivistänyt omat vaaliteesini kolmeksi pointiksi, jotka ovat:

1. Mahdollistetaan valinnanvapaus ja lyhyemmät jonot

Hyvinvointialueella on edistettävä ihmisten aitoa valinnanvapautta esimerkiksi palveluseteleiden käyttöä laajentamalla. Ei ole väliä tuottaako sosiaali- ja terveyspalvelut yritys, sote-alan järjestö vai hyvinvointialue itse – tärkeintä on, että palvelut toimivat.

Sote-uudistuksen tärkein tavoite on ihmisten saaminen nykyistä nopeammin jonoista hoitoon. Potilaiden on voitava luottaa siihen, että apua saa helposti, kun sitä tarvitsee. Etävastaanotot ja muut digitaaliset palvelut ovat keino parantaa palveluiden saavutettavuutta ja sujuvuutta.

2. Panostetaan henkilöstön riittävyyteen ja hyvinvointiin

Laadukkaita palveluita ei ole ilman osaavia ja hyvinvoivia ammattilaisia. On siis välttämätöntä panostaa henkilöstön jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Hyvällä johtamisella, fiksuilla toimintatavoilla ja kannustavalla palkkauksella voidaan parantaa sekä työntekijöiden hyvinvointia että palveluiden laatua.

Henkilöstöpula ei johtaa siihen, että työntekijät kuormittuvat. Siksi on huolehdittava siitä, että hyvinvointialue on hyvä ja houkutteleva työnantaja. On myös tärkeää, että hyvinvointialueen työntekijät voivat keskittyä osaamistaan vastaaviin työtehtäviin – lääkärit lääkärin työhön, hoitajat hoitotyöhön ja pelastajat pelastamiseen.

3. Hoidetaan taloutta fiksusti ja vastuullisesti

Hyvinvointialueen talous on hoidettava kunnolla, sillä ilman kestävää taloutta meillä ei ole maailman parasta terveydenhuoltoa tai toimivimpia pelastuspalveluita. Palvelut on aina tuotettava sekä laadukkaasti että kustannustehokkaasti. 

Suomalaisten verotus ei saa kiristyä hyvinvointialueiden huonosti hoidetun taloudenpidon takia. Siksi meidän on uudistettava palveluiden tuottamista, toimintatapoja ja johtamista, jotta rajallisella rahamäärällä saadaan aikaan laadukkaampia palveluita. 

Sanon vahvasti ei maakuntaveron käyttöönotolle, sillä asiantuntijoiden mukaan se nostaisi entisestään suomalaisten kireää työn verotusta.


Miten vastasin vaalikoneisiin?

Alta löydät vaalikonevastaukseni:

Ylen vaalikone

Ilta-Sanomien vaalikone

Iltalehden vaalikone

Kalevan vaalikone


Miten rahoitan vaalikampanjani?

Politiikassa avoimuus on kaikki kaikessa. Siksi haluan olla avoin vaalikampanjani budjetista ja rahoituksesta – kuten laki vaatii. Aluevaaleissa budjettini kuluu sosiaalisen median mainoksiin sekä puolueen piirijärjestön ehdokasmaksuun (150 €), jolla rahoitetaan mm. Kokoomuksen ehdokkaiden yhteisiä lehtimainoksia.

Vaalirahoitukseni ennakkoilmoituksen ilmoituksen löydät täältä:

Ennakkoilmoitus


Yhteystiedot:

Niilo Heinonen
+358 (0) 440 300 851
niilo@niiloheinonen.fi
niilo.heinonen@ouka.fi

Kaupunginvaltuuston jäsen / Member of the City Council
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja / Chair of the Audit Committee
Oulun kaupunki / City of Oulu